Borelija sodi med klopne bolezni.

V Sloveniji je borelija daleč najpogostejša kopna bolezen, pred odkritjem je bila velika neznanka. Prve pojave so zabeležili v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja na severovzhodu Združenih držav Amerike. Najprej so bolezen poimenovali Lymski artritis, ob ugotavljanju povečanega števila primerov juvenilnega revmatoidnega artritisa pri otrocih iz okolice istoimenskega mesta.

Šele v začetku osemdesetih let dvajsetega stoletja je pravega povzročitelja odkril in zapisal Willy Burgdofer, klasificiran pa je bil leta tisoč devetsto štiriinosemdeset. V Evropi so bile nekatere klinične slike opisane že pred več kot sto leti. Borelija je bila v Sloveniji prvič opisana pred več kot tremi desetletji, za opis je zaslužen Janko Lešničar. Bolezen se prenaša preko ugriza okuženega klopa, ki bakterije v telo vnese preko sline. V njej so encimi, ki onemogočijo delovanje obrambnega sistema, bakterije se lahko nemoteno množijo ter postopoma prizadenejo različne dele človeškega telesa. Borelija se potrjuje z laboratorijskimi raziskavami. Migrirajoči eritem je znak, ki nudi zanesljivo diagnozo. Zdravljenje bolezni v zgodnji fazi poteka z uživanjem antibiotikov. Borelija se preprečuje z zmanjševanjem možnosti ugriza okuženega klopa. Možnost ugriza je manjša, če se pravilno oblečemo in obujemo, zaščitimo z ustreznimi kemičnimi sredstvi ter se ob povratku domov pregledamo ter po potrebi odstranimo klopa ali klope. En sam klop lahko pomeni, da jih je na telesu še več. Zato pri enem odkritem klopu ne smemo odnehat, ampak se temeljito pregledat. Niso redki primeri, ko se po enem izletu v gozd najde deset ali celo več klopov. Bolezen borelija se dokončno prepreči s pravilnim in hitrim odstranjevanjem. Če klopa odstranimo dvanajst ur po ugrizu je možnosti za okužbo praktično ni, odstranitev štiriindvajset ura po ugrizu pa daje zgolj minimalne možnosti za razvoj bolezni.

Pri odstranjevanju je modro poslušati nasvete strokovnjakov, odstranjevanja z raznimi priročnimi sredstvi ima lahko borelija večje možnosti za razvoj.

www.sos-klop.si/lymska-borelioza

 

V isti kategoriji:

Post Navigation